Olej sezamowy

26,00 zł
Brutto

Świeżo tłoczony olej z sezamu o wszechstronnym zastosowaniu, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce i lecznictwie. Znany już w starożytności, ma smaczny orzechowy smak i aromat. Jest źródłem witamin (przede wszystkim witaminy E), minerałów, lecytyny, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych oraz lignanów: sezaminy i sezamoliny.

clear

Najważniejsze informacje o naszych produktach

Zacznijmy od tego, że w naszej codziennej diecie często brakuje wartościowych tłuszczy i prostych, wartościowych składników. Bazujemy na produktach przetworzonych oraz bogatych w tłuszcze utwardzone, cukry i mąkę pszenną. Zmień swoją dietę i zaobserwuj jak zmienia się Twoje samopoczucie!

Oleje najbogatsze w kwasy omega-3 to:

1. Olej lniany 63% kwasów omega-3

2. Olej z lnianki (rydzowy) 35% kwasów omega-3 

3. Olej z nasion konopi 25% kwasów omega-3

I te oleje zawsze polecam jako najważniejsze. Wybierz jeden i dodawaj do potraw na zimno lub takich, których temperatura nie przekracza 40stC. Kwasy omega-3 pełnią ważną rolę w naszym organizmie. Wpływają na odporność, funkcjonowanie układu krążenia, cholesterol oraz funkcjonowanie mózgu.

Nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć kwasów omega-3, dlatego musimy dostarczać je z pożywieniem. 

Następnym, wartym uwagi olejem jest olej z czarnuszki. Tak jak inne oleje trzeba spożywać dość długo i regularnie, aby odczuć widoczne rezultaty, tutaj jest absolutnie inaczej. Olej z czarnuszki ma bardzo intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Jednak swój niezbyt atrakcyjny smak rekompensuje wysoce prozdrowotnym działaniem. Zbadaliśmy zawartość tymochinonu - 11 mg na 100 g - który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Świetnym rozwiązaniem jest łączenie oleju z czarnuszki z miodem na łyżeczce. Olej z czarnuszki wpływa na odporność, łagodzi objawy przeziębienia i jest niezawodnym elementem walki z wirusami i infekcjami górnych dróg oddechowych. 

Świetnym olejem wspierającym naszą wątrobę, którego smak Cię zachwyci, jest olej z ostropestu. Zbadaliśmy zawartość sylimaryny w ziarnach ostropestu. Wynik to 2,02 mg na 100 g.

Olej z wiesiołka i olej z ogórecznika to dwa pokrewne oleje, które dostarczają naszemu organizmowi kwasy GLA. Świetnie wpływają na gospodarkę hormonalną, wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. 

Olej z pestek słonecznika to olej najbogatszy w witaminę E, czyli witaminę młodości. 

Oleje, które nadają się do podgrzewania to oliwa z oliwek, olej kokosowy i olej rzepakowy. 

Olej z pestek dyni dzięki swojemu dobremu smakowi idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, zup, surówek. Pomaga w walce z pasożytami przewodu pokarmowego.

Olej z owoców rokitnika ma wysoką zawartość witaminy C, E, K i B oraz beta-karotenu, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Dodatkowo w naszej ofercie znajdują się jednoskładnikowe produkty niezbędne przy zdrowym i zbilansowanym odżywianiu, takie jak: płatki owsiane, kasza jaglana, płatki jaglane czy mąka kokosowa. 

Wybierz mądrze. Nie przesadzaj z ilością olejów wrzucanych do koszyka. Zdecyduj się na jeden do sałatek, jeden do podgrzewania (który jednocześnie możesz używać na zimno) oraz zawsze polecam nasz olej z czarnuszki, szczególnie w okresie od jesieni do wiosny. 

A wieczorem skosztuj 3 kropelki olejku CBD i ciesz się spokojnym snem. 

Masz pytania? Napisz do nas lub zadzwoń.

Kamila Zubrycka-Sobolewska

Size Guide
Pojemność:
Ilość
Oczekiwanie na dostawę

Jakie właściwości prozdrowotne ma olej sezamowy?

Dzięki zawartym w swoim składzie kwasom omega-6 wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w organizmie. 

Wspomaga regulację poziomu cholesterolu we krwi.

Dzięki działaniu przeciwzapalnemu łagodzi stany zapalne, np. jamy ustnej czy stawów.

Przyśpiesza gojenie się skaleczeń i oparzeń, również tych po opalaniu. Jest naturalnym filtrem chroniącym przed promieniowaniem UV.

Przejawia łagodne działanie przeciwbólowe, można wcierać go w miejsca bólu lub obrzęku, aby złagodzić dolegliwości.

~

Co wyróżnia nasz olej sezamowy Olejowy Raj?

Nasz olej tłoczymy z indyjskich nasion sezamu od sprawdzonych dostawców. Zawsze małymi partiami, aby w Twoje ręce trafił produkt świeży o najwyższej jakości.

~

Zastosowanie oleju sezamowego w kosmetyce

Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym przeciwbakteryjnym i przewciwzapalnym chętnie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. 

Plusem oleju sezamowego jest to, że nie zatyka porów. Możesz go stosować:

*jako olejek nawilżający do twarzy i ciała

*punktowo na zmiany trądzikowe, najlepiej na noc

*jako olejek do masażu ciała

*jako płukankę do jamy ustnej - dzięki działaniu antybakteryjnemu łagodzi stany zapalne dziąseł, wzmacnia je i chroni śluzówkę

*do olejowania włosów - zabieg ten poprawi ich kondycję, przyśpieszy porost i opóźni siwienie oraz dogłębnie odżywi, wygładzi i nabłyszczy

~

Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni

Pamiętam, aby nie poddawać oleju obróbce termicznej - wtedy zachowa swoje cenne właściwości.

Sprawdzi się jako dodatek do dań na słodko, jak i wytrawnych. Używany głównie w kuchni azjatyckiej, z powodzeniem może być wykorzystywany do urozmaicenia kuchni europejskiej. Znakomicie komponuje się z:

*sałatkami warzywnymi, makaronowymi, wyżowymi     *zupą-krem, np. z kalafiora czy ziemniaków     *koktajlem owocowym     *jogurtem     *owsianką     *pastami kanapkowymi     *humusem     *budyniem i lodami

~

Olej sezamowy nie jest polecany osobom z alergią na sezam.

~

Wyprodukowano w Polsce w Tłoczni Olejowy Raj.

W zakładzie wykorzystywany jest sezam do produkcji oleju sezamowego.

K22

Specyficzne kody

ean13
5903240972098

Olej sezamowy 100%.

100 g 100 ml
Wartość energetyczna 3700 kJ/900 kcal 3404 kJ/828 kcal

Tłuszcz ogółem, w tym kwasy tłuszczowe:

- nasycone

- jednonienasycone

- wielonienasycone

100 g

13 g

45 g

42 g

92 g

12,0 g

41,4 g

38,6 g

Węglowodany 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0 g 0 g

Przechowywać w temperaturze 5-10°C. Może wytrącić się naturalny osad.

6 miesięcy od daty produkcji.

Kwas oleinowy: 43,1% (omega 9)

Kwas linolowy (LA): 42% (omega 6)

Kwas palmitynowy: 8,5%

Kwas stearynowy: 4,3%

Kwas palmitooleinowy: 0,5%

Kwas cis-11-eikozenowy: 0,4%

Kwas arachidowy: 0,3%

Kwas erukowy: 0,2%

Kwas alfa-linolenowy (ALA): 0,1% (omega 3)

Kwas behenowy: 0,1%

Kwas lignocerynowy: 0,1%

kwas mirystynowy: 0,1%

Kwas oktadecenowy: 0,1%

Indie

Zobacz także

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć